За приятелството 

 zwani.com myspace graphic comments  

Понякога началото на едно приятелство е наистина вълшебно: изведнъж двама души усещат близост помежду си и искат да се опознаят по-добре. Но в други случаи откриваш, че сте станали приятели, когато е минало много време от запознаването ви.

Почти винаги приятелствата имат нужда от време, за да прераснат в нещо наистина важно. В общите преживявания ти опознаваш другия и започваш да му се доверяваш.

Истинското приятелство е едно от най-прекрасните неща на света. Приятелят ти подарява доверието си, помага ти да израснеш и да разбереш себе си и другите. Само онези, които споделят с теб приключението, могат да разберат твоите радости и чувства, както и твоите съмнения и страхове...

 

Щастлив си, ако имаш такъв приятел. Но запомни, че приятелството и ревността не виреят заедно: да бъдеш нечий приятел означава да уважаваш личната му свобода и предпочитания.

Никой  не  е съвършен. Спомни  си го следващия път, когато  някой приятел те ядоса или ти -него! За да вървят отношенията, трябва да можеш да се поставяш в положението на другия и да видиш нещата от неговата гледна точка, макар че...не винаги е лесно. 

Но ако нечия дружба е важна за теб, опитай се да разбереш мотивите на другия и бъди готов да простиш. Трябва да се научиш да гледаш честно на себе си и да признаваш грешките си, когато ги допуснеш. Разбира се, това е трудна работа... но си струва! Не е възможно всеки път да се разбираме идеално, но ти и приятелите ти трябва да се опитвате да изказвате открито проблемите си. По този начин можете да измислите решения, преди да е станало твърде късно. 

Ако все пак се скараш с приятеля си и той не иска да те изслуша, имай малко търпение.Някои хора се нуждаят от време да”смелят „нещата.

Ако обаче приятелят ти продължава да не желае да те изслуша...

Просто си кажи „било каквото било”. Истинският приятел ще ти даде шанс да обясниш, не мислиш ли?

Докато растеш, дори и най-стабилните приятелства могат да претърпят промени - новите приятели и различните интереси могат да те отдалечат дори и от някогашните най-близки хора.

Понякога обаче и с най-добрия ти приятел можете да изгубите връзка, защото той дълбоко те е засегнал с нещо. Вероятно отново ще се срещате в бъдеще, изпълнени с разбиране, прошка и нови преживявания

Междувременно не позволявай на никого да те нарани! Предателството е едно от най-лошите неща на света, защото те оставя с чувството, че не можеш да се довериш на никого. Но това просто не е вярно. За доказателство ти е нужен кураж, за да се отвориш към нови преживявания и да даваш доверието си на истинските верни приятели.

Ако твоят приятел има проблем, притечи му се на помощ! Дори и да не знаеш още как да му помогнеш, самото ти присъствие и това, че го изслушваш, може да направи много. Заедно ще намерите решение, а може и да не успеете, но въпреки това е важно да си наблизо. Накарай го да се усмихне, дай му от топлината си - без съмнение той ще се почувства по-добре. 

Но има проблеми, които изискват намесата на възрастни. Ако това важи за приятеля ти, трябва да го убедиш да разговаря с родителите си или с учител, на когото има доверие... Те ще се радват да помогнат!

Успех в усилията ти да спечелиш истински приятели!