Извънкласно четене - понеделник, 10.11. и 24.11.

08.11.2008 15:00

Темата за часа по извънкласно четене е "Приказките на Братя Грим".

  

За авторите нещо интересно подготви

или... ако искаш приказка ни разкажи,

с героите любими ти ни запознай,

драматизирай случка с неочакван край!

Ако си художник - епизод ни нарисувай,

талант ни покажи и не умувай!

Важно е да внасяш своя пъстър цвят

в палитрата на второкласния ни свят!

Изтегли презентацията от страницата "Учебни материали"!

 

Преди два века братята Якоб (1785-1863) и Вилхелм (1786-1859) Грим, събрали и преразказали най-хубавите немски народни приказки...

Оттогава всяко дете може да отвори тази вълшебна книга, където прекрасната Снежанка живее щастливо при седемте джуджета; Белоснежка и Червенорозка помагат на принца-мечок; котаракът в чизми с ум и смелост побеждава страшния магьосник, а Хензел и Гретел надхитрят злата вещица...

Приказките на Братя Грим са преведени на български език от големия майстор на словото Асен Разцветников.

Якоб Грим е роден на 4.1.1785 г., а брат му Вилхелм - на 24.2. 1786 г., и двамата в Ханау.

Двамата започват да се занимават сериозно със събирането на немски народни приказки около 1806 г. През 1812 г., около Коледа, излиза първият том на „Kinder- und Hausmarchen" - „Приказки за децата и дома". Три години по-късно се появява и вторият том. През 1837, 1841, 1843, 1850 и 1857 г. са публикувани новите, допълнени и значително преработени издания на книгата.

Устни разкази и писмени документи, стари книги и хроники - това са изворите, от които братя Грим черпят живата вода на народното разказваческо изкуство. Помагат им много приятели и съмишленици - от всички краища на страната пристигат вълшебни истории за безстрашни юнаци, красиви принцеси и добри джуджета, забавни случки с разбойници и животни, поучителни разкази за мързеливци и глупаци. Една голяма част от приказките братята научават от своята най-добра разказвачка и помощница - Доротея Фиман, съпруга на земеделец от гр. Хесен. Родена във Франция, в стар хугенотски род, още като малко момиченце Доротея се запознава с приказките на Шарл Перо, известния френски писател от времето на крал Луи XIV. По-късно госпожа Фиман предава на братя Грим тези чудни истории, обогатени и украсени от природната й дарба на сладкодумен разказвач. В знак на благодарност и уважение към всички, които съхраняват и продължават традицията на устното народно творчество, братя Грим поставят портрета на Доротея Фиман на първата страница на своите „Приказки за децата и дома".

Братята Якоб и Вилхелм Грим, родени в Ханау, са може би най-известните разказвачи на приказки в света. Завещали са ни повече от 200 произведения, които се четат далеч отвъд пределите на родната им Германия и са преведени на 160 езика.

Научи повече тук!

 

Гледай приказките "Трите златни косъма на дявола", "Бременските музиканти", "Хитрото джудже", "Рапунцел":

—————

Назад